Search

BLIV FRIVILLIG

Drømmer du om at blive en del af et unikt fællesskab i demokratiets tjeneste, så bliv frivillig på Folkemødet!

 


 

Intet Folkemøde uden frivillige - vi ser frem til at se jer i 2024!

Intet Folkemøde uden frivillige. Hvert år deltager engagerede frivillige fra hele landet, når vi skaber Danmarks største demokratifestival. Her bidrager alle med at styrke vores demokrati og skabe de bedste rammer for den vigtige demokratiske samtale, der foregår på Folkemødet. Vi ville ikke være i stand til at stable hele Danmarks demokratifestival på benene uden hjælp fra de mange dedikerede og dygtige frivillige.

I 2024 afholdes Folkemødet den 13.-15. juni.

Tilmeld dig som frivillig på https://frivillig.folkemoedet.dk/

Tilmeld dig Folkemødets nyhedsbrev for frivillige



 

Hvad laver man som frivillig

Alt muligt! Vi har over 30 forskellige hold, som laver alt fra at holde området rent, til at servere øl i forskellige barer, eller være backstage på hovedscene. Man kan selv vælge det hold man ønsker at være en del af, når man tilmelder sig som frivillig. Der ligger en kort beskrivelse af holdet og en “typisk” vagt når man tilmelder sig, så du kan vurdere, hvor du vil have det sjoveste.
Hvis et hold allerede er fyldt, kan du enten tilmelde dig ventelisten (dog er der ikke en garanti for at du kommer med) eller tilmelde dig et andet hold.

Hvor mange timer skal jeg engagere mig?

Som udgangspunkt arbejder alle vores frivillige 18 timer under Folkemødet. Det vil normalt sige 3 x 6 timers vagter under Folkemødedagene – en torsdag, fredag og lørdag. 
Der ligger også vagter før og efter Folkemødedagene. Disse opsætnings- eller nedtagningsvagter forgår i tre dage før Folkemødet (mandag, tirsdag og onsdag) eller efter Folkemødet (søndag, mandag og tirsdag). Her arbejder man stadig tre vagter af 6 timer. 
I enkelte hold kan der være kortere vagter. Især hvis man bliver en del af vores barhold, her prøver vi at holde de allerseneste vagter så korte som muligt, fordi man arbejder indtil kl. 02 eller 03.

 

 

Hvad får jeg ud af at være frivillig?

Du får transport fra København til Allinge med afgang onsdag den 12. juni, og tilbage til København søndag den 16. juni. Mens du er på Bornholm, er der fuld forplejning i de dage du arbejder som frivillige, og du får mulighed for at overnatte gratis – enten på Kongeskærsskolen i Allinge, eller ved at tage eget telt med og få gratis plads i en af vores camping områder (flere detaljer ned under). Der bliver også en velkomst pakke med Folkemøde T-shirt, drikkedunk og badehåndklæde.  
 
Alle Frivillige får adgang til vores Volunteer Village backstage område, hvor man kan slappe af mellem vagter og møde de andre frivillige. Her er der også en backstage bar med drikkevarer til en billig pris.  
 
Men først og fremmest bliver du en del af et fantastisk hold af frivillige. Mange møder venner for livet, og kommer tilbage hvert år for at ses med deres Folkemøde venner. Der er over 3.000 gratis events på Folkemødet – alt fra fester, koncerter, debatter, udstillinger og workshops - så du kan altid finde noget, der interesserer dig, når du ikke er på vagt. 

 

Hvor gammel skal jeg være for at være frivillig?

Hvis du er under 18 år gammel, tag kontakt til frivilligkoordinator Fiona Ross på fiona@folkemoedet.dk. Vi vil meget gerne have dig med – men skal selvfølgelig sørge for, at du bliver passet ordentlig på og finder den rigtig opgave til dig.
Der er ingen øvre aldersgrænse. Vi har tidligere haft frivillige på 88 år - og vi er helt friske på at slå den rekord!

Kan jeg blive frivillig, selvom jeg taler ikke dansk?

Selvfølgelig kan du det! Folkemødet er en international festival med masser af begivenheder, som foregår på engelsk. Når man logger ind i frivilligportalen for at tilmelde sig, kan man se hvilke hold man kan være med på som ikke-dansk talende. Ikke alle roller er passende, men der er en masse, der er!  
Det vil fremgå af systemet, hvilke roller der kan foregå på engelsk.

Får man mad og drikke som frivillig? 

Du får fuld forplejning de dage, du arbejder som frivillig. Det vil sige, at hvis du arbejder under opsætningsdagene, får du mad under opsætningsdagene dog ikke under Folkemødedagene. Hvis du (som de fleste gør) kommer med frivilligtransporten den 12. juni og tager frivilligtransporten hjem igen søndag den 16., får du fuld forplejning den 13., 14. Og 15. juni, plus morgenmad den 16.  
Vores mad er som udgangspunkt vegetarisk for at være mere klimavenlige – men hvis man ønsker kød, kan man vælge det, når man tilmelder sig som frivillig. Dog opfordrer vi alle til at prøve at være vegetar for at være mindre klimabelastende – det er jo kun 3 dage!  

Vi må ikke servere alkohol gratis på Folkemødet, men vi sørger for, at der bliver en backstage bar, kun til jer som arbejder for os. Her bliver priser så rimelige som vi kan!

Hvad hvis jeg har særlige kostvaner?

Som udgangspunkt bliver vores forplejning vegetarisk for at være så klimavenlig som muligt. Hvis man er veganer, kan man vælge den mulighed, når man tilmelder sig som frivillig. 

Det er ikke altid muligt at imødekomme alle former for allergier – da de samme retter bliver forberedt til hele de interne mandskaber (håndværkere, tekniker, frivillige, sekretariat osv.). Hvis du har mange eller særlige alvorlige allergier, tag gerne kontakt til frivilligkoordinator Fiona på fiona.ross@folkemoedet.dk og så finder vi en passende løsning for dig.

Må jeg rejse fra et andet land for at deltage som frivillig til Folkemødet?

Ja da – dog skal man have tilladelse til at opholde sig i Danmark.

Under opholdet i Danmark – uanset om opholdet kræver visum, er visumfritaget eller baseret på en opholdstilladelse – kan der udføres ulønnet frivilligt arbejde uden at søge om arbejdstilladelse. Det frivillige arbejde skal have et almennyttigt formål, som skal fremgå af organisationens regler. Dem kan man læse om her: 3042016-vedtaegter-foreningen-folkemoedet.pdf

At arbejde ulønnet betyder, at du ikke må modtage vederlag for dit arbejde i form af løn eller individuelle goder. Ved frivilligt arbejde for Folkemødet, får du transport, mulighed for gratis overnatning og forplejning i forbindelse med dine vagter. Disse betragtes som små goder, der muliggør din frivilligindsats, og gælder alle frivillige.

Så længe du er lovligt i Danmark, kan du derfor være frivillig på Folkemødet.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en person kan tage lovligt til Danmark og udføre frivilligt arbejde, kan du kontakte Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). 

Hvad hvis jeg har særlig behov i forhold til tilgængelighed? Må jeg være med?

Vi vil gerne sikre, at vi kan give dig den støtte du har brug for, og sørge for, at vi kan imødekomme dig og dine behov – uanset om du har gangbesvær, psykisk eller fysisk handicap. Tag kontakt til frivilligkoordinator Fiona på fiona@folkemoedet.dk - Fiona kan hjælpe med at anbefale de meste passende stillinger og løsninger til dig. Overvej hvad du vil gerne lave under Folkemødet og hvad du er god til eller har det svært ved. Fiona kan hjælpe med at guide dig til den stilling, der passer godt til dig.

Hvad skal jeg have med? 

Man skal selv have sovegrej med, uanset om man sover på skolen eller i eget telt. Hvis man vil sove i telt skal man også tage det med! 
Udover det anbefaler vi at pakke tøj efter vejrudsigten, og at have en form for oplader og/eller powerbank med. Ørepropper er nok også en meget god ide!  

Hvad støtter jeg med at blive frivillig for Foreningen Folkemødet?

Som frivillig for Folkemødet er du med til at fejre og styrke Danmarks demokrati. Folkemødet er den største fejring af demokratiet og i at være med som frivillig, bidrager du til de ca. 3.500 begivenheder, som finder sted i Allinge over de tre Folkemødedage.

Hvordan kommer jeg til og fra Bornholm?

1. Frivilligbusser 
Der er tre busser, som kører fra København (præcis lokation tba) til Allinge på onsdag den 12. juni. 

Bus #1: 

11:00 (ankomst i Allinge 14:30) 

Bus #2: 

13:00 (ankomst i Allinge 16:30) 

Bus #3: 

17:00 (ankomst i Allinge 20:30) 

Disse busser er forbeholdt frivillige og er gratis at være med på. De kører til Ystad og ombord på færgen. Når færgen ankommer til Bornholm, kører busserne til Allinge. Der må ikke tages cykler med på busserne. Husk at man skal have gyldigt billede ID for at komme igennem Sverige. Man kan læse mere her: Sverige pas og visum.

Hjemrejsen for frivilligbusserne bliver søndag den 16. juni. Busserne kører fra Allinge til København. 

Bus #1: 

07:30 (ankomst i København 11:30) - især for de af jer, som skal rejse videre i landet 

Bus #2: 

09:30 (ankomst i København 13:30) 

Bus #3: 

11:30 (ankomst i København 15:30) 

2. Man kan altid booke egen transport, som passer bedst til dig. F.eks. er der mange frivillige, der tilføjer et par dage før eller efter festivalen til at se lidt af Bornholm. For dem som kommer fra Jylland, er det en ide at kigge til DAT. Det kan være billigere (og meget hurtigere!) at flyve fra Billund, Aarhus eller Aalborg.

Hvordan tilmelder jeg mig som frivillig?

Man går ind på https://frivillig.folkemoedet.dk/ og logger ind med en eksisterende profil (hvis man har været med som frivillig før) eller opretter en ny profil. Her giver ønsker man transport, kød eller vegetarmad og om man vil sove på skolen eller i eget telt mm. 
Herefter vælger man selv det frivillighold, som passer bedst til dig. Der ligger en uddybninger af hvert hold i systemet, samt en kort beskrivelse af, hvordan en typisk vagt ser ud.  
 
Hvis der ikke længere er plads på det hold man ønsker, kan man vælge at tilmelde sig et andet hold eller at tilmelde sig ventelisten. 

Hvornår får jeg mine vagter?

Man får vagterne i løbet af forår - normalt i løbet af april og starten af maj måned. Det der kommer først er holdlederne, da de skal fastsætte deres tidsplan for holdet – og det kan tage lang tid! 
For nogen af holderne, får man tilsendt vagter, hvor man derefter mulighed for at bytte internt. For andre hold, bliver vagterne udgivet, hvorefter man kan selv vælge de vagter, som passer bedste til dig og måske dine venner. Barvagterne fungerer eksempelvis på denne måde. 
Der er tit ofte regler for, hvilke vagterne man skal vælge - f.eks. i barcrew skal man tage en dagvagt, en aftenvagt og en nattevagt.  
Man får en automatisk besked, når man enten har fået vagter eller når vagtplanen er blevet offentliggjort.  

Jeg vil gerne arbejde sammen med mine venner. Er det muligt?

Det er ikke altid muligt at imødekomme, at folk arbejder sammen (på samme vagt, samme sted). Men man kan selv sørge for at man får (næsten!) passende vagter. Man skal tilmelde sig et større hold, f.eks. områdevært, barcrew eller zoneansvarlige og derefter tilmelde sig allesammen de samme vagter, når vagtplanen bliver offentliggjort. På denne måde får de fleste folk vagter med nogen af deres venner.  
Hvis ikke det er lykkes jer at få vagterne sammen, kan man skrive til fiona@folkemoedet.dk med ønsker. Det er muligt at rykke lidt rundt og måske få det på plads, dog skal man være opmærksom på, at vi ikke kan lov noget! 

Hvad sker der hvis jeg ikke møder op til en vagt?

Hvis du er blevet syge på den dag du har en vagt, skal du straks kontakte frivilligvagttelefonen. Der bliver førstehjælpsmidler i Volunteer Village, hvis der er brug for dem.  
Hvis du ikke møder op og ikke tager kontakt til frivilligholdet, bliver din hjemmetransport aflyst. Man bliver også blacklistede – hvilket vil sige, at man kan ikke komme tilbage til Folkemødet som frivillig i fremtiden. 

Jeg har yderligere spørgsmål, hvem kontakter jeg? 
Ring til frivilligkoordinator Fiona på 61184658 eller skrive til hende på fiona.ross@folkemoedet.dk 

Får man overnatning?

Der er tre muligheder for overnatning:

1. Sove i fællesrum i Kongeskærsskolen 

Kongeskærsskolen er så venlig at lade os bruge nogle af deres klasseværelser, samt deres gymnastiksal til overnatning. Her kan man regne med, at dele med ca. 20 andre i klasseværelserne (som er opdelt i manderummet, blandet køn og snorkesalen) eller op til 50 andre i gymnastiksalen (som er kvindesalen). Man skal selv have liggeunderlag/oppustelig madras med, samt sovepose eller dyne.  
Der er fællesbad og toilet på skolen. Skolen ligger ca. 400m fra Cirkuspladsen, hvor hovedscenen ligger. Man skal være opmærksom på, at alkohol eller rygning ikke er tilladt på skolens areal. Vi forventer, at de der sover i fællesrum, har respekt for de andre man deler med, og derfor ikke kommer meget sent/fuld i seng.  

2. Tag eget telt med og få en gratis plads på en af Folkemødets campingområder.
Vi laver et afmærket område forbeholdt Folkemødets frivillige, som ligger ca. 500 meter fra hovedscenen (på boldbanerne bag Nordlandshallen). Det er oplagt at bruge campingpladsen, hvis man vil have mulighed for at få lidt mere privatliv. Det er også oplagt, hvis man vil have frihed til at tage ud og feste og opleve nogen af de mange gratis koncerter og fester, der foregår under Folkemødet. På denne måde kan man gå i seng helt når man har lyst – uden at blive uvenner med dem, man sover ved siden af i fællesrummene. Her kan man frit lave den camp, der passer bedst til dig – helt lightweight med et enkeltpersonstelt og en sovepose, eller mere luksus med et større telt og luftmadras. Man kan sagtens gå sammen med sine venner og dele et større telt. Man skal selv sørge for at tage alt campinggrej med. Der er mulighed for at tage gratis bad ved campingpladsen i en badevogn, og der er toiletvogne i campen. Man kan oplade sin mobil og andet elektronik ved Volunteer Village. 

3. Man kan selv finde andre former for overnatning
Man kan altid finde selv andre former for overnatning på øen - hos venner, familie, eller ved at leje et værelse eller sommerhus. Man skal bare sørge for, at man kan nå frem og tilbage til sin vagter til tiden.

Jeg vil gerne være frivillig før og/eller efter Folkemødet - er det muligt?

Ja da. Vi har flere hold, som kommer før Folkemødet (tit fra søndagen før) og bliver efter (tit til tirsdagen efter). De er med til at løfte mange praktiske opgaver i forbindelse med opsætning og nedtagning af Folkemødet, herunder eksempelvis at hænge lyskæder eller bygge vores hovedscene. Det er klart markeret i vores frivilligtilmeldingsystem, hvilke hold, der finder sted før og efter Folkemødet. 
 
Hvis man er med før Folkemødet, får man en Kombardo billet til Bornholm. Så kan man sove i tipitelt (som du skal del med andre) i en af vores produktionscamps indtil festivaldagene. Under Folkemødedagene (fra onsdag d.12.-søndag d.16) har man mulighed for at enten flytte ned til Kongeskærsskolen, hvor man sover i fællesrum (med imellem 20-50 andre per rum) eller at have eget telt med og slå det op (gratis) i en af vores campingpladser. Man får mulighed for at være med på den “normale” frivilligtransport hjem søndag d.16. Vær obs på, at man får kun forplejning på de dage man har vagter. Det vil sige at under Folkemødedagene skal man selv sørge for mad. 
 
Hvis man er med efter Folkemødet, kommer man til Bornholm med resten af frivilligflokken onsdag d.12 juni. Herfra har man “fri” under Folkemødedagene - og så starter man på arbejde søndag d.16. Du har mulighed for at sove i Kongeskærsskolen under Folkemødedagene (i fællesrum, med imellem 20-50 andre per rum) eller at tage eget telt med og få gratis camping spot i en af vores camping områder. Du får kun mad på de dage du har vagter, det vil sige du skal selv stå for mad under Folkemødedagene. Efter Folkemødet giver vi jer et tipitelt i vores produktionscamp (som du skal del med andre), fuld forplejning og en Kombardo billet hjem. Det plejer at være nogle rigtig hyggelige dage, hvor vi løfter-, spiser- og tager fri sammen.